Pengaruh Variasi Bahan Pengendap pada Proses Purifikasi Enzim Bromelin dari Bonggol Nanas (Ananas Comosus L.)
Keywords:
pineapple, enzyme bromelain, purification, enzyme activityAbstract
Waste from processed pineapples (pineapple core) is currently underutilized, despite the high content of the bromelain enzyme found in the fruit. This research aims to determine the effect of precipitating agents on the purification process of bromelain enzyme production using a phosphate buffer on the resulting enzyme yield and to analyze the effect of the precipitating agents on the purification process of bromelain enzyme production using a phosphate buffer on the bromelain enzyme activity. The variables used in this study were a 0.1 M phosphate buffer, 55%; 60%; 65%; 70%; 75% aseton concentration, 5%; 10%; 15%; 20%; 25% NaCl concentration, and 60%; 65%; 70%; 75%; 80% ethanol concentration. This study will be conducted in three stages, namely Extraction, Purification, and Drying. The highest yield was obtained with 60% aseton concentration (1.44%), 65% ethanol concentration (1.42%), and 15% NaCl concentration (2.2%). The optimal enzyme activity was obtained with 60% aseton concentration (20225.616 U/gr), 65% ethanol concentration (6266.765 U/gr), and 15% NaCl concentration (2281.357 U/gr). In conclusion, the best result for producing bromelain enzyme powder from pineapple cores is by using a 60% aseton concentration solvent.
References
Arshad ZI, Amid A, Yusof F, Jaswir I, Ahmad K, Loke SP. Bromelain: an overview of industrial application and Purification strategies. Appl Microbiol Biotechnol. 2014;98(17):7283-97
Dewi, N., Sundara, M.Y. and Fusvita, M. (2020), “Isolasi Bromelin dari Buah Nanas ( Ananas comosus L . Merr) dengan Garam Dapur”, Jurnal Riset Kesehatan Poltekkes Depkes Bandung, Vol. 12 No. 2, pp. 348–355.
Ilyas, N.M. (2020), “Isolasi dan Karakterisasi Enzim Bromelain dari Bonggol dan Daging Buah Nanas (Ananas comosus)”, Chemica: Jurnal Ilmiah Kimia Dan Pendidikan Kimia
Labrou N, editor. Therapeutic Enzymes: Function and Clinical Implications. Springer Nature; 2019.
Manzoor Z, Nawaz A, Mukhtar H, Haq I. Bromelain: Methods of extraction, purification and therapeutic applications. Braz. Arch. Biol. Technol. 2016;59.
Soares, P.A.G, Vaz, A.F.M., Correia, M.T.S., Pessoa Jr, A., Carneiro-da-Cunha, M.G. Purification of bromelain from pineapple wastes By ethanol precipitation. Sep.Purif. Technol., 98, 389-395 (2012). https://doi.org/10.1016/j.Seppur.2012.06.042
Vinal Pardhi et al., An Overview of Purification And Activity of Bromelain International Journal of Recent Scientific Research Vol. 7, Issue, 8, pp. 12860-12865, August, 2016
Wiyono, Anang Setyo and Mustofani, Dian (2019) Efektivitas Gel Ekstrak Kasar Bromelin Kulit Nanas (Ananus comosus L. Merr) Hasil Optimasi Formula Pada Tikus Yang Dibuat Luka Memar. As-Syifaa Jurnal Farmasi, 11 (2). ISSN 2502-9444.
Downloads
Published
Issue
Section
License
Syarat yang harus dipenuhi oleh Penulis sebagai berikut:- Penulis menyimpan hak cipta dan memberikan jurnal hak penerbitan pertama naskah secara simultan dengan lisensi di bawah Creative Commons Attribution License yang mengizinkan orang lain untuk berbagi pekerjaan dengan sebuah pernyataan kepenulisan pekerjaan dan penerbitan awal di jurnal ini.
- Penulis bisa memasukkan ke dalam penyusunan kontraktual tambahan terpisah untuk distribusi non ekslusif versi kaya terbitan jurnal (contoh: mempostingnya ke repositori institusional atau menerbitkannya dalam sebuah buku), dengan pengakuan penerbitan awalnya di jurnal ini.
- Penulis diizinkan dan didorong untuk mem-posting karya mereka online (contoh: di repositori institusional atau di website mereka) sebelum dan selama proses penyerahan, karena dapat mengarahkan ke pertukaran produktif, seperti halnya sitiran yang lebih awal dan lebih hebat dari karya yang diterbitkan. (Lihat Efek Akses Terbuka).