Pengaruh Variasi Kosentrasi Tepung Tapioka Termodifikasi Dengan Metode Enzimatis Sebagai Bahan Substitusi Pada Proses Pembuatan Mie
Keywords:
noodles, flour tapioca, enzymesAbstract
Indonesia has dependency to rice Enough high , so request rice very tall And when happen scarcity rice inside _ country . So needed innovation product For cope problem such , ie Wrong only one replace rice with noodles wet as alternative replacement source carbohydrates . Material raw making noodles wet on study This is flour tapioca modified And flour wheat as material substitution . Expected with use material non- flour basis For product noodles capable replace dependency use flour flour . On study This use variation comparison composition flour tapioca modified And flour different flour _ namely ; (10%:90%, 25 % : 75%, and 30%:70%) use variation concentration enzyme 10%, 20%, 30%, 40%, and 0% as control parameters . Results study show comparison flour tapioca modified influential to noodle water content wet And quality noodles wet include (aroma, elasticity , and color ). Highest water content that is sample noodles wet on ratio of 30% flour tapioca modified and 70% flour wheat with 40% enzyme concentration of 64.54 % . According to Body Standard Indonesian National requirements quality noodle water content good wet is 65%, got concluded that noodles wet fulfil requirements.
References
Ariani, J. (2021). Analisa Proses Pembuatan Tepung Tapioka di Kabupaten Musi Banyuasin. In Prosiding Seminar Nasional Sains dan Teknologi Terapan (Vol. 4, Issue 1).
Association of Analytical Communities. 2012. Official Methods of Analysis of AOAC Internasional.
Badan Standarisasi Nasional. 2015. SNI 2987-2015 : Mi Basah. Standar Nasional Indonesia. Jakarta.
Billina, A., Waluyo, S., Suhandy, D. (2014). Kajian Sifat Fisik Mie Basah Dengan Penambahan Rumput Laut. Jurnal Teknik Pertanian Lampung, 4(2): 109-116.
Effendi, Z., Electrika, F., Surawan, D., Yosi, D., Jurusan, S., Pertanian, T., Pertanian, F., Bengkulu, U., & Supratman, J. W. R. (2016). SIFAT FISIK MIE BASAH BERBAHAN DASAR TEPUNG KOMPOSIT KENTANG DAN TAPIOKA PHYSICAL PROPERTIES OF WET NOODLE BASED ON POTATO AND TAPIOCA COMPOSITE FLOUR. In Jurnal Agroindustri (Vol. 6, Issue 2).
Hargono. (2019). KINETIKA HIDROLISIS PATI SINGKONG MANIS (MANIHOT ESCULENTA) PADA SUHU RENDAH. Jl. Prof.Sudharto, 4(1), Telp.
Winarno, F.G. dan S.T. Rahayu. 1994. Bahan Tambahan Makanan dan Kontaminan. Pustaka Sinar Harapan, Jakarta.
USDA. Farm Service Agency, 2008. http://content.fsa.usda.gov/crpstorpt/rmepeii_r1/r1mepeii.htm (diakses 1 Maret 2010)
Downloads
Published
Issue
Section
License
Syarat yang harus dipenuhi oleh Penulis sebagai berikut:- Penulis menyimpan hak cipta dan memberikan jurnal hak penerbitan pertama naskah secara simultan dengan lisensi di bawah Creative Commons Attribution License yang mengizinkan orang lain untuk berbagi pekerjaan dengan sebuah pernyataan kepenulisan pekerjaan dan penerbitan awal di jurnal ini.
- Penulis bisa memasukkan ke dalam penyusunan kontraktual tambahan terpisah untuk distribusi non ekslusif versi kaya terbitan jurnal (contoh: mempostingnya ke repositori institusional atau menerbitkannya dalam sebuah buku), dengan pengakuan penerbitan awalnya di jurnal ini.
- Penulis diizinkan dan didorong untuk mem-posting karya mereka online (contoh: di repositori institusional atau di website mereka) sebelum dan selama proses penyerahan, karena dapat mengarahkan ke pertukaran produktif, seperti halnya sitiran yang lebih awal dan lebih hebat dari karya yang diterbitkan. (Lihat Efek Akses Terbuka).