Fase Deaktivasi Fermentasi Bioethanol dari Sorgum dengan Beads Biokatalis Ko-Immobilisasi Yeast dan Enzim Glukoamilase Menggunakan Anaerobic Baffled Reactor (ABR)
Keywords:
Anaerobic Baffled Reactor, beads, bioethanol, deactivationAbstract
Bioethanol is one of many promising fuels and alternative energies because bioethanol is made from natural fermentation which can be renewed. White sorgum seed (Shorgum bicolor (L) Moench) is abundantly available in tropical area. With starch content among 70 - 80 wt%, it has the potential as a raw material of bioethanol production. This research is conducted continuously in 4 chambers of Anaerobic Baffled Reactor (ABR) with biocatalyst beads of co-immobilized glucoamylase and yeast (Saccharomycescereviceae) in Na-Alginat. Deactivation time of fermentation can be observed when the decreasing of ethanol content was detected. This time shows the dead phase which is needed in the optimization of bioethanol production by determination of some factors causes this phase. The result showed that the biocatalyst beads began to undergo deactivation in every ABR chambers after 358 hours of the fermentation. At this time, the ethanol content in each chamber is: A 1.828 g/L, B 2,319 g/L, C 2,810 g/L, dan D 3,019 g/L.
Downloads
Issue
Section
License
Syarat yang harus dipenuhi oleh Penulis sebagai berikut:- Penulis menyimpan hak cipta dan memberikan jurnal hak penerbitan pertama naskah secara simultan dengan lisensi di bawah Creative Commons Attribution License yang mengizinkan orang lain untuk berbagi pekerjaan dengan sebuah pernyataan kepenulisan pekerjaan dan penerbitan awal di jurnal ini.
- Penulis bisa memasukkan ke dalam penyusunan kontraktual tambahan terpisah untuk distribusi non ekslusif versi kaya terbitan jurnal (contoh: mempostingnya ke repositori institusional atau menerbitkannya dalam sebuah buku), dengan pengakuan penerbitan awalnya di jurnal ini.
- Penulis diizinkan dan didorong untuk mem-posting karya mereka online (contoh: di repositori institusional atau di website mereka) sebelum dan selama proses penyerahan, karena dapat mengarahkan ke pertukaran produktif, seperti halnya sitiran yang lebih awal dan lebih hebat dari karya yang diterbitkan. (Lihat Efek Akses Terbuka).