Degradasi Onggok Limbah Tapioka menjadi Gula Pereduksi Menggunakan Proses Sonikasi
Keywords:
Cassava pulp, starch, cellulose, sonication, reducing sugarsAbstract
One of the solid waste of tapioca industry, cassava pulp (onggok), is carbohydrate source that can be degraded into reducing sugars. This degradation can be done because cassava pulp having 65.5% starch, and 8.1% cellulose (dry weight basis). The degradation method that used in this study is sonication process to obtain H and OH radicals to attack glicosidic bond of starch and cellulose. The aim of this research is to study the effect of reaction time of sonication process to the product of sonication process and cassava pulp morphology change. The suspension of cassava pulp in water (1/20 w/v) was firstly heated up to 40˚C continued by sonication process for 0 to 90 minutes. Sonication process could break polysaccharide chains as shown by increasing concentration of reducing sugars with reaction time. Furthermore, the morphology of native and sonicated cassava pulp showed that the starch granule can be liberated from fibrous matrix of cassava pulp after sonication.
Downloads
Issue
Section
License
Syarat yang harus dipenuhi oleh Penulis sebagai berikut:- Penulis menyimpan hak cipta dan memberikan jurnal hak penerbitan pertama naskah secara simultan dengan lisensi di bawah Creative Commons Attribution License yang mengizinkan orang lain untuk berbagi pekerjaan dengan sebuah pernyataan kepenulisan pekerjaan dan penerbitan awal di jurnal ini.
- Penulis bisa memasukkan ke dalam penyusunan kontraktual tambahan terpisah untuk distribusi non ekslusif versi kaya terbitan jurnal (contoh: mempostingnya ke repositori institusional atau menerbitkannya dalam sebuah buku), dengan pengakuan penerbitan awalnya di jurnal ini.
- Penulis diizinkan dan didorong untuk mem-posting karya mereka online (contoh: di repositori institusional atau di website mereka) sebelum dan selama proses penyerahan, karena dapat mengarahkan ke pertukaran produktif, seperti halnya sitiran yang lebih awal dan lebih hebat dari karya yang diterbitkan. (Lihat Efek Akses Terbuka).