Pemanfaatan Umbi Suweg (Amorphophallus sp) sebagai Bahan Baku Pembuatan Bioetanol melalui Proses Fermentasi dan Distilasi
Keywords:
suweg, enzymatic hydrolysis, fermentation, distillation of the stage and ethanolAbstract
Suweg (Amorphophallus sp) is a plant that is easy to grow. Bulbs of this type is rarely used as food because the tuber contains compounds that cause itching. The carbohydrate content in tubers of 17.5%, so the bulbs suweg worthy of ethanol (bioethanol). The process used to convert starch into bioethanol suweg through enzymatic hydrolysis stages continued fermentation. The process of enzymatic hydrolysis using the enzyme α-amylase and gluco-amylase, while the fermentation process using the yeast Saccharomyces cerevisiae. As the growth of bacteria use nutrients NPK and urea. Substrate concentration of 20% (w / w), α-amylase enzyme dose and gluco-amylase : 1.0, 1.5 and 2% (w / w), respectively. The next best glucose results generated from the hydrolysis process is fermented using yeast mass of 20 g / L with a variety of nutrient mass of a mass of urea and NPK 3, 5, 7, and 11 g / L, .respectively. Bioethanol fermentation results in the form of crude subsequently purified by distillation. Hydrolysis using each dosage α-amylase and gluco-amylase as much as 1.5% yield of glucose 11.9 g / L. In the fermentation process, the addition of nutrient effect on ethanol. The highest ethanol content of fermented mass produced by the addition of NPK nutrients in variable 5 g / L that is equal to 8.5%. Separation by distillation of the stage to produce ethanol 65%.
Downloads
Issue
Section
License
Syarat yang harus dipenuhi oleh Penulis sebagai berikut:- Penulis menyimpan hak cipta dan memberikan jurnal hak penerbitan pertama naskah secara simultan dengan lisensi di bawah Creative Commons Attribution License yang mengizinkan orang lain untuk berbagi pekerjaan dengan sebuah pernyataan kepenulisan pekerjaan dan penerbitan awal di jurnal ini.
- Penulis bisa memasukkan ke dalam penyusunan kontraktual tambahan terpisah untuk distribusi non ekslusif versi kaya terbitan jurnal (contoh: mempostingnya ke repositori institusional atau menerbitkannya dalam sebuah buku), dengan pengakuan penerbitan awalnya di jurnal ini.
- Penulis diizinkan dan didorong untuk mem-posting karya mereka online (contoh: di repositori institusional atau di website mereka) sebelum dan selama proses penyerahan, karena dapat mengarahkan ke pertukaran produktif, seperti halnya sitiran yang lebih awal dan lebih hebat dari karya yang diterbitkan. (Lihat Efek Akses Terbuka).