Pengaruh pH dan Temperatur pada Ekstraksi Antioksidan dan Zat Warna Buah Stroberi
Keywords:
Anthocyanin, Antioxidant, Strawberry, ExtractionAbstract
Indonesia is one of the tropical country that is potential to cultivate different types of plants, include strawberry. The use of synthetic dyes in foods are harmful to body health. Therefore, natural dyes can be used as alternative substitutes that can reduce harmful effects to the body. Dyeing capability of strawberry is caused by anthocyanin that gives red color. Furthermore, strawberry contains antioxidant that prevents free radicals in the human tissue. The purpose of this experiment is to study the effect of pH and temperature in the extraction of anthocyanin from strawberry towards total content of anthocyanin, antioxidant activity and total content of phenolic compound. The strawberry were extracted at the temperature variation of 5oC, 30oC and 60oC, and pH variation of 2, 7 and 12 respectively using water as solvent. The highest total anthocyanin content in the strawberry is 44.4mg/100grsample that obtained at 5oC and pH of 2. The highest antioxidant activity and total phenolic content in the strawberry are 91.2% and 218.7 ppm respectively.
Downloads
Issue
Section
License
Syarat yang harus dipenuhi oleh Penulis sebagai berikut:- Penulis menyimpan hak cipta dan memberikan jurnal hak penerbitan pertama naskah secara simultan dengan lisensi di bawah Creative Commons Attribution License yang mengizinkan orang lain untuk berbagi pekerjaan dengan sebuah pernyataan kepenulisan pekerjaan dan penerbitan awal di jurnal ini.
- Penulis bisa memasukkan ke dalam penyusunan kontraktual tambahan terpisah untuk distribusi non ekslusif versi kaya terbitan jurnal (contoh: mempostingnya ke repositori institusional atau menerbitkannya dalam sebuah buku), dengan pengakuan penerbitan awalnya di jurnal ini.
- Penulis diizinkan dan didorong untuk mem-posting karya mereka online (contoh: di repositori institusional atau di website mereka) sebelum dan selama proses penyerahan, karena dapat mengarahkan ke pertukaran produktif, seperti halnya sitiran yang lebih awal dan lebih hebat dari karya yang diterbitkan. (Lihat Efek Akses Terbuka).