Teknologi Pembuatan Liquid Smoke Daun Kesambi sebagai Bahan Pengasapan Se’i Ikan Olahan Khas Nusa Tenggara Timur
Keywords:
liquid smoke, kesambi leaves, fish se’i meatAbstract
The liquid smoke had been produced from raw material of kesambi leaves using pyrolysis reactor. The composition of kesambi leaves consist of 29.51% lignin, 27.62% selulosa and 15.27% hemiselulosa, and then put into pyrolysis reactor. Pyrolysing processing at 200~450oC for 5 hours and liquid smoke produced was characterized by means physicaly and proximate analyzed of pH parameter, colour, transparency, floating matters, acid, phenol and carbonil. The result of this study showed that the liquid smoke of grade 3 was generally brownish-red color, clouded, pH 2.25 and tar. For grade 2 was characterized by yellow color, slightly clouded, floating matters, pH 2.2 and grade 1 was characterized by colorless, transparent, no floating matters and pH 2.17. Proximate analyzed for liquid smoke was total phenol grade 3 was 2.57%, total acid was 13.67%, carbonil was 14.13%. On the other hand, liquid smoke grade 1 have total phenol was 0.49%, total acid was 9.78% and carbonil was 10.07%. Application of liquid smoke kesambi leaves pyrolysis results 400oC on making fish se’i meat with liquid smoke concentration of 5%, 10%, 15.20%, and 25% showed different results, both in terms of chemical components, physical and sensory properties of the fish se’i meat.
Downloads
Issue
Section
License
Syarat yang harus dipenuhi oleh Penulis sebagai berikut:- Penulis menyimpan hak cipta dan memberikan jurnal hak penerbitan pertama naskah secara simultan dengan lisensi di bawah Creative Commons Attribution License yang mengizinkan orang lain untuk berbagi pekerjaan dengan sebuah pernyataan kepenulisan pekerjaan dan penerbitan awal di jurnal ini.
- Penulis bisa memasukkan ke dalam penyusunan kontraktual tambahan terpisah untuk distribusi non ekslusif versi kaya terbitan jurnal (contoh: mempostingnya ke repositori institusional atau menerbitkannya dalam sebuah buku), dengan pengakuan penerbitan awalnya di jurnal ini.
- Penulis diizinkan dan didorong untuk mem-posting karya mereka online (contoh: di repositori institusional atau di website mereka) sebelum dan selama proses penyerahan, karena dapat mengarahkan ke pertukaran produktif, seperti halnya sitiran yang lebih awal dan lebih hebat dari karya yang diterbitkan. (Lihat Efek Akses Terbuka).