Pengaruh Berbagai Proses Dehidrasi Pada Pengeringan Daun Stevia Rebaudiana
Keywords:
dehydration, drying, Stevia leaf, Stevioside, airflowAbstract
Stevia sugar is derived from the Stevia leaf extraction process, which is a natural sweetener, low-calorie and easily digestible. Stevia leaves are sweet because they contain the main glycosides Stevioside and Rebaudioside A. Stevia has many benefits, especially for health. The Stevia leaves' dehydration process will affect Stevia sugar gain in subsequent processing. The objective of this research was to find out the best dehydration method of fresh Stevia leaf that can produce dried leaves with the lowest moisture content, similar content to the original composition, and no color changing to brown or black. Leaf dehydration methods used in this research are sun drying, shade drying, drying with oven incubator, and use of food dehydrator. The result shows that the temperature, drying airflow rate, dryer airflow pattern, and relative humidity were influence the drying process. The best results were given by the dehydration process by using food dehydrator at 40.56 ° C for 4 hours, with moisture content of 5.71%, Stevioside content of 12.37%, and dried leaves that remain green.Downloads
Published
2018-07-02
Issue
Section
Articles
License
Syarat yang harus dipenuhi oleh Penulis sebagai berikut:- Penulis menyimpan hak cipta dan memberikan jurnal hak penerbitan pertama naskah secara simultan dengan lisensi di bawah Creative Commons Attribution License yang mengizinkan orang lain untuk berbagi pekerjaan dengan sebuah pernyataan kepenulisan pekerjaan dan penerbitan awal di jurnal ini.
- Penulis bisa memasukkan ke dalam penyusunan kontraktual tambahan terpisah untuk distribusi non ekslusif versi kaya terbitan jurnal (contoh: mempostingnya ke repositori institusional atau menerbitkannya dalam sebuah buku), dengan pengakuan penerbitan awalnya di jurnal ini.
- Penulis diizinkan dan didorong untuk mem-posting karya mereka online (contoh: di repositori institusional atau di website mereka) sebelum dan selama proses penyerahan, karena dapat mengarahkan ke pertukaran produktif, seperti halnya sitiran yang lebih awal dan lebih hebat dari karya yang diterbitkan. (Lihat Efek Akses Terbuka).