Isolasi Nano Selulosa dari Ampas Tebu dengan Proses Blending pada Berbagai Variasi Konsentrasi
Keywords:
nano cellulose, isolated, bleaching, blending, crystallinity.Abstract
This research aimed to create nano cellulose from bagasse by simple method and equipment. Nano celllulose were isolated from bagasse in three distinct stages. Initially, the fibers were treated with 5 wt.% NaOH solution followed by bleaching using 5 wt.% hydrogen peroxide (H2O2) in alkali condition (pH 11) to remove hemicelluloses and lignin. Then, cellulosic fibers were mechanically separated by using kitchen blender to produce nano cellulose. FT-IR analysis demonstrated that the treatments could separate gradually of lignin and hemicelluloses from the fiber. FT-IR analysis also indicated a blending result with concentrate of 0.7 wt.% has the highest crystalline structure. This results were also supported by X-ray analysis. X-ray diffraction studies revealed that Nano-cellulose (0.7 wt %) obtained have higher crystallinity (83.75%). The type of cellulose that was formed is cellulose I, as expected. Finally, It could be told that blending by using kitchen blender might be one of an alternative way to produce a nano cellulose.
Downloads
Published
Issue
Section
License
Syarat yang harus dipenuhi oleh Penulis sebagai berikut:- Penulis menyimpan hak cipta dan memberikan jurnal hak penerbitan pertama naskah secara simultan dengan lisensi di bawah Creative Commons Attribution License yang mengizinkan orang lain untuk berbagi pekerjaan dengan sebuah pernyataan kepenulisan pekerjaan dan penerbitan awal di jurnal ini.
- Penulis bisa memasukkan ke dalam penyusunan kontraktual tambahan terpisah untuk distribusi non ekslusif versi kaya terbitan jurnal (contoh: mempostingnya ke repositori institusional atau menerbitkannya dalam sebuah buku), dengan pengakuan penerbitan awalnya di jurnal ini.
- Penulis diizinkan dan didorong untuk mem-posting karya mereka online (contoh: di repositori institusional atau di website mereka) sebelum dan selama proses penyerahan, karena dapat mengarahkan ke pertukaran produktif, seperti halnya sitiran yang lebih awal dan lebih hebat dari karya yang diterbitkan. (Lihat Efek Akses Terbuka).