Produksi Glukosa Cair Fungsional dengan Ekstrak Jahe dari Hidrolisis Pati Kulit Singkong
Keywords:
antioxidant, functional, liquid glucose, hydrolysis, cassava’s peelAbstract
The utilization of cassava's peel provides a great opportunity as starch resource and economically benefit. Cassava’s peel starch could be used as a substrate for liquid glucose production by hydrolysis reaction. The purpose of this research is to determine the optimum condition of cassava peel starch concentration (2.5%; 5% and 7.5% w/ v) to produce liquid glucose by hydrolysis in the presence of sulfonated carbon catalysts and to determine the concentration of liquid glucose ratio: red ginger extract (1: 1; 1: 2; 1: 3, and 1: 4 v/v) as the best formulation for antioxidant activity.The hydrolysis’ reaction was conducted at 100oC for 60 min then filtered. Total reducing sugar was detected by Dinitrosalisylic (DNS) method; the optimum concentration of glucose was achieved about 4.1389 mg/mL which contain 5% of Cassava’s peel starch. The good antioxidant activity of liquid glucose shown in ratio of liquid glucose and ginger is 1:4, approximately 39.34% of free radical of 2,2-diphenyl-1-picrylhydrazil (DPPH) was consumed within 5 min and up to 48.63% was scavenged after 10 min. The functional liquid glucose can produce from Cassava’s peel and also eliminate free radicals.Published
2019-06-17
Issue
Section
Articles
License
Syarat yang harus dipenuhi oleh Penulis sebagai berikut:- Penulis menyimpan hak cipta dan memberikan jurnal hak penerbitan pertama naskah secara simultan dengan lisensi di bawah Creative Commons Attribution License yang mengizinkan orang lain untuk berbagi pekerjaan dengan sebuah pernyataan kepenulisan pekerjaan dan penerbitan awal di jurnal ini.
- Penulis bisa memasukkan ke dalam penyusunan kontraktual tambahan terpisah untuk distribusi non ekslusif versi kaya terbitan jurnal (contoh: mempostingnya ke repositori institusional atau menerbitkannya dalam sebuah buku), dengan pengakuan penerbitan awalnya di jurnal ini.
- Penulis diizinkan dan didorong untuk mem-posting karya mereka online (contoh: di repositori institusional atau di website mereka) sebelum dan selama proses penyerahan, karena dapat mengarahkan ke pertukaran produktif, seperti halnya sitiran yang lebih awal dan lebih hebat dari karya yang diterbitkan. (Lihat Efek Akses Terbuka).