Pembuatan Bahan Pengemas Alami dari Serat Nanas dan Serat Pandan dengan Pati Sagu sebagai Perekat
Keywords:
fibre, packaging, pandanus, pineaple, styrofoamAbstract
The polymer such as styrofoam is a populer material for packaging. However, nowadays, the environmental issues of the polymer espescially styrofoam are very worrying.. Therefore it is need an alternative material for substitution the styrofoam. An idea to obtain another type for packaging is fabricating an alternative material using natural fibre as named natural packaging materials (BPA, bahan pengemas alami). In this paper, it will be discussed the fabricating of material for substitution styrofoam. The fiber used in this study comes from pineapple and pandanus leaves which are easily available. The leaves supplied from Subang, West Java and Kulon Progo, Yogyakarta. In the experiment, firstly fibers were mixed with starch then printed in certain size. Furthermore, BPA was tested for its properties based on tensile and compressive strength. In this study the effect of mixing materials on tensile and compressive strength of BPA was examined. The results show that the tensile and compressive strength of BPA with pineaple fibre based are higher than BPA with pandanus fiber based. The tensile and compressive strength are higher than 24,7 N/mm2 and 1,59 N/mm2 respectively, higher than the requirement of National Standard (SNI) for styrofoam.
References
Anggarini, F., 2013. Aplikasi Plasticizer Gliserol Pada Pembuatan Plastik Biodegadable Dari Biji Nangka. Skripsi, Jurusan Kimia Fakultas Matematika dan Ilmu Pengetahuan Alam Universitas Negeri Semarang.
Baharuddin dan Taskirawati, 2009. Hasil Hutan Bukan Kayu. Buku Ajar. Universitas Hasanuddin. Makassar. 295Hlm.
Eriningsih, R., Mutia, T, Judawisastra, H. 2011. Komposit Sunvisor Tahan Api dari Bahan Baku Serat Nenas. 5(2)
Flach, M. 1997. Sago Palm Metroxylon Sagu Rottb. International Plant Genetic Resources Institute. Jerman
Hidayat, P. 2008. Teknologi Pemanfaatan Serat Daun Nenas Sebagai Alternatif Bahan Baku Tekstil. 13(2)
Iriani, E.S., 2013. Pengembangan Produk Biodegadable Foam Berbahan Baku Campuran Tapioka dan Ampok. Bogor
Jerry, R.R., 2014. Karakterisasi Bionanokomposit Serat Daun Nanas Sebagai Bahan Plastik Kemasan Makanan. Institut Pertanian Bogor. Bogor
Kawabata, A., S. Sawayama, N. Nagashima and R.R.Del-Rosario. 1984 Physicochemistry properties of starches from cassava, arrowroot and sago, in tropical root crops. Eds. I. Uritami, and E.D.Reyes. Japan Scientific Society Press, Tokyo
Lacourse, N.L. & Altieri, P.A. (1989). Biodegadable packaging material and the method of preparation thereof. U.S. Patent, 4,863,655
Shogen, R.L., Lawton, J.W., Tiefenbacher, K.F., 2002. Baked starch foam: Starch modification and additives improve process parameters, structure and properties. Ind Crop Prod. 16: 69-79.
Uma, L. D., Bhagawan. S. S., Thomas. S. 2010. Dynamic Mechanical Analysis Of PineappleLeaf/Glass Hybrid Fiber Reinforced Polyester Composites.31(6). Hal 956-965
Widjaja dkk, 1989. jenis-jenis pandan samak . Universitas Jember: Jawa Timur.
Winarni, I. dan Waluyo. T.K., 2006. Peningkatan Teknik Pengolahan Pandan (Bagian I): Pewarnaan Dan Pengeringan. Pusat Penelitian dan Pengembangan Hasil Hutan: Bogor.
Yu, L. and Chen, G.L., 2009. Self-aggegated nanoparticles from linoleic acid modified carboxymethyl chitosan: synthesis, characterization and application in vitro.
Downloads
Published
Issue
Section
License
Syarat yang harus dipenuhi oleh Penulis sebagai berikut:- Penulis menyimpan hak cipta dan memberikan jurnal hak penerbitan pertama naskah secara simultan dengan lisensi di bawah Creative Commons Attribution License yang mengizinkan orang lain untuk berbagi pekerjaan dengan sebuah pernyataan kepenulisan pekerjaan dan penerbitan awal di jurnal ini.
- Penulis bisa memasukkan ke dalam penyusunan kontraktual tambahan terpisah untuk distribusi non ekslusif versi kaya terbitan jurnal (contoh: mempostingnya ke repositori institusional atau menerbitkannya dalam sebuah buku), dengan pengakuan penerbitan awalnya di jurnal ini.
- Penulis diizinkan dan didorong untuk mem-posting karya mereka online (contoh: di repositori institusional atau di website mereka) sebelum dan selama proses penyerahan, karena dapat mengarahkan ke pertukaran produktif, seperti halnya sitiran yang lebih awal dan lebih hebat dari karya yang diterbitkan. (Lihat Efek Akses Terbuka).