Ekstraksi Minyak Biji Pepaya dengan Pelarut n-Heksana
Keywords:
papaya seeds, extraction, n-hexaneAbstract
Seeds from papaya have an oil content of around 32.6%, so it is very interesting to develop methods of taking oil from papaya seeds. Papaya seed oil is a vegetable oil that is used for cooking oil or cosmetic oils with low cholesterol levels. This study aims to determine the effect of solvent volume and extraction time in extracting oil from papaya seeds by extraction method using n-hexane solvent. After extraction is complete, the extraction results are then filtered and then distilled to vaporize the solvent so that the oil is left behind in the distillation flask. From the results of research conducted with a papaya seed weight of 30 g, extraction temperature of 55oC, and a stirring speed of 400 rpm, it was found that the more the volume of the solvent used, the greater the percentage of oil extracted. The optimal amount of solvent volume is 150 mL n-hexane with the percentage of oil taken up 22.67%. For the extraction time variable, the longer the extraction time, the greater the percentage of oil extracted. In this variable the optimal conditions are obtained at the time of extraction 90 minutes with the percentage of oil taken by 26%.
References
Apriani R. Studi ekstraksi dan penentuan sifat fisiko-kimia serta komposisi asam lemak penyusun trigliserida dari minyak biji pepaya. Skripsi FMIPA-UI. Depok. 2018.
Bailey AE. Industrial oil and fat products. Interscholastic Public Inc. New York, 1950.
Burkill IH. A dictionary of the economic products of the malay peninsula, revised reprint vol 2. Ministry of Agriculture and Co-opertaives. Kuala Lumpur. 1996
Cahyaningtyas R, Soetjipto H, Riyanto CA. Pengaruh pemurnian terhadap mutu minyak biji pepaya (carica papaya l.) Ditinjau dari Sifat Fisiko Kimia. Prosiding Seminar Nasional Sains dan Teknologi (SNST) ke-8. 2017; 49 – 54.
Paquot C. Standard method for the analysis of oils, fat and derivates 6th ed. Pergamon Press. Toronto. 1979.
Riyanti D. Pengaruh perbandingan massa dengan solven dan suhu terhadap perolehan minyak dari ekstraksi biji pepaya (carica papaya l.). Publikasi Ilmiah Program Studi Teknik Kimia, Fakultas Teknik, Universitas Muhammadiyah Surakarta. Surakarta 2018.
Sudarmadji S. Prosedur analisa untuk bahan makanan dan pertanian. Fakultas Teknologi Pertanian, UGM, Yogyakarta. 1984.
Villegas VN. Carica papaya L, Dalam E.W.M. Verheij RE. Coronel, eds., Plant Resources of South-East Asia 2: Edible Fruits and Nuts, PROSEA Foundation, Bogor. 1997.
Voight R. Buku pelajaran teknologi farmasi Diterjemahkan oleh Soendani NS. Gama Press, Yogyakarta. 1995.
Warisno. Budidaya pepaya. Kanisius. Yogyakarta. 2003.
Wulandari RH. Ekstraksi minyak biji pepaya dengan variasi rasio pelarut terhadap bahan dan waktu ekstraksi, Publikasi Ilmiah, Program Studi Teknik Kimia, Fakultas Teknik, Universitas Muhammadiyah Surakarta. Surakarta 2017.
Downloads
Published
Issue
Section
License
Syarat yang harus dipenuhi oleh Penulis sebagai berikut:- Penulis menyimpan hak cipta dan memberikan jurnal hak penerbitan pertama naskah secara simultan dengan lisensi di bawah Creative Commons Attribution License yang mengizinkan orang lain untuk berbagi pekerjaan dengan sebuah pernyataan kepenulisan pekerjaan dan penerbitan awal di jurnal ini.
- Penulis bisa memasukkan ke dalam penyusunan kontraktual tambahan terpisah untuk distribusi non ekslusif versi kaya terbitan jurnal (contoh: mempostingnya ke repositori institusional atau menerbitkannya dalam sebuah buku), dengan pengakuan penerbitan awalnya di jurnal ini.
- Penulis diizinkan dan didorong untuk mem-posting karya mereka online (contoh: di repositori institusional atau di website mereka) sebelum dan selama proses penyerahan, karena dapat mengarahkan ke pertukaran produktif, seperti halnya sitiran yang lebih awal dan lebih hebat dari karya yang diterbitkan. (Lihat Efek Akses Terbuka).