Microwave-Assisted Deacetylation of Chitin from Shrimp Shells
Keywords:
chitin, chitosan, microwaveAbstract
The microwave has been used for various applications of organic synthesis. Microwave was used in this study in order to transform chitin to chitosan. Theprocess of deacetylation of chitin was done by varying heating time 3, 7, 11, and 15 minutes under of power of 400 W. Two grams of chitin were mixed with 40 mL of NaOH solution 70% in a beaker glass. The mixtureput into the apparatus microwave in constant temperature at 70°C. Chitosan was washed until neutral and then was dried in oven. The Degree of Deacetylation (DD) were analyzed using Fourier Transform Infrared (FTIR) instrument. The results that showed the degree of deacetylation is 85.32% was achieved at reaction time in 15 minutes. The parameters of chitosan such as moisture content, ash content, and viscosity were obtained 9.23%, 0.16% and 58.05 cP,respectively.
Downloads
Issue
Section
Articles
License
Syarat yang harus dipenuhi oleh Penulis sebagai berikut:- Penulis menyimpan hak cipta dan memberikan jurnal hak penerbitan pertama naskah secara simultan dengan lisensi di bawah Creative Commons Attribution License yang mengizinkan orang lain untuk berbagi pekerjaan dengan sebuah pernyataan kepenulisan pekerjaan dan penerbitan awal di jurnal ini.
- Penulis bisa memasukkan ke dalam penyusunan kontraktual tambahan terpisah untuk distribusi non ekslusif versi kaya terbitan jurnal (contoh: mempostingnya ke repositori institusional atau menerbitkannya dalam sebuah buku), dengan pengakuan penerbitan awalnya di jurnal ini.
- Penulis diizinkan dan didorong untuk mem-posting karya mereka online (contoh: di repositori institusional atau di website mereka) sebelum dan selama proses penyerahan, karena dapat mengarahkan ke pertukaran produktif, seperti halnya sitiran yang lebih awal dan lebih hebat dari karya yang diterbitkan. (Lihat Efek Akses Terbuka).