Sifat Fisikokimia Pati Sorghum Varietas Merah dan Putih Termodifikasi Heat Moisture Treatment (HMT) untuk Produk Bihun Berkualitas
Keywords:
sorghum starch, modification, heat moisture treatment, bihon noodlesAbstract
Utilization of sorghum as food, especially as an ingredient of bihon noodles, is still very limited, even though this plant is very potential to be developed in Indonesia. This study was conducted to produce sorghum starch as an ingredient of bihon. In this researcha modification of starch was conducted by applyingheat moisture treatment (HMT) method that is able to convert starch type A to type B and even C, i.e. by heating starch with a limited water content at a temperature above the temperature of gelatinization until an arrangement of crystalinity conformation occured without gelatinization. The HMT process was carried out on the water content of 18%, 21%, 24%, 27% and 30%,at temperature of 80, 90, 100, 110 and 120 centigrade, and interval time of 4, 8, 12, 16 and 20 hour respectively. It was found that a relatively good condition at the HMT process with moisture content of 21%, temperature of 100 centigrade and heating time of 12 hour obtainning solubility of 1.67%, flower power of 4,16g/ gand resembles rice starch, in doing so it can be used as a substitute for rice starch in the making of bihon noodles.Downloads
Published
2015-04-20
Issue
Section
Articles
License
Syarat yang harus dipenuhi oleh Penulis sebagai berikut:- Penulis menyimpan hak cipta dan memberikan jurnal hak penerbitan pertama naskah secara simultan dengan lisensi di bawah Creative Commons Attribution License yang mengizinkan orang lain untuk berbagi pekerjaan dengan sebuah pernyataan kepenulisan pekerjaan dan penerbitan awal di jurnal ini.
- Penulis bisa memasukkan ke dalam penyusunan kontraktual tambahan terpisah untuk distribusi non ekslusif versi kaya terbitan jurnal (contoh: mempostingnya ke repositori institusional atau menerbitkannya dalam sebuah buku), dengan pengakuan penerbitan awalnya di jurnal ini.
- Penulis diizinkan dan didorong untuk mem-posting karya mereka online (contoh: di repositori institusional atau di website mereka) sebelum dan selama proses penyerahan, karena dapat mengarahkan ke pertukaran produktif, seperti halnya sitiran yang lebih awal dan lebih hebat dari karya yang diterbitkan. (Lihat Efek Akses Terbuka).