Proses Pembuatan Gelatin dari Kulit Kepala Sapi dengan Proses Hidrolisis Menggunakan Katalis HCl
Keywords:
economical, gelatin, hydrolysis, HCl catalyst, scalp cowAbstract
Cow leather is widely used as raw material for shoes, jackets, automobile n bag accessories too. But the skin of cow head (scalp) is not widely used. Actually that thing as a potensial and good materials for making gelatin. Gelatin used as a filler constituent in the food industries such as candy, butter and cheese,cakes, bread and meat meals industry. As diversification benefits and increase the economic value, our research done to make gelatin from cow scalp (head of cowhide).Experiment production of gelatin made with 15 gram of starch hydrolizing scalp cow in 400 mL water using HCl catalyst.influence the observes experimental variables is the ratio of reagents, temperature and time of hydrolysis and concentration ol catalyst solution HCl.The experiment result showed that the best condition for the hydrolysis process of scalp cow was at 6 hours at 90oC temperature, using 1,25 mL of 36,5 % HCl catalystwith gelatin production to 7,562 gram.Downloads
Published
2015-04-20
Issue
Section
Articles
License
Syarat yang harus dipenuhi oleh Penulis sebagai berikut:- Penulis menyimpan hak cipta dan memberikan jurnal hak penerbitan pertama naskah secara simultan dengan lisensi di bawah Creative Commons Attribution License yang mengizinkan orang lain untuk berbagi pekerjaan dengan sebuah pernyataan kepenulisan pekerjaan dan penerbitan awal di jurnal ini.
- Penulis bisa memasukkan ke dalam penyusunan kontraktual tambahan terpisah untuk distribusi non ekslusif versi kaya terbitan jurnal (contoh: mempostingnya ke repositori institusional atau menerbitkannya dalam sebuah buku), dengan pengakuan penerbitan awalnya di jurnal ini.
- Penulis diizinkan dan didorong untuk mem-posting karya mereka online (contoh: di repositori institusional atau di website mereka) sebelum dan selama proses penyerahan, karena dapat mengarahkan ke pertukaran produktif, seperti halnya sitiran yang lebih awal dan lebih hebat dari karya yang diterbitkan. (Lihat Efek Akses Terbuka).