Pengaruh Temperatur dan Tebal Lapisan Susu Kedelai pada Tray dalam Pengeringan Busa terhadap Kualitas Susu Kedelai Bubuk
Keywords:
coconut oil, dextrin, foam mat drying, soy milk powder, tween 80Abstract
The making of soy milk powder with foam drying methods is one of the product innovation effort which it can produce commercially by small industry and also home industry in Indonesia. The purpose of this research was to study the effect of drying temperature and soy milk foam thickness on the tray against the soy milk powder making process using the tray dryers. In this research, added coconut oil, dextrin and tween 80 are added to the soy milk for optimalized that drying process. Tween 80 ((Polyethylene Sorbitan Monoelat ) and dextrin interacted each other, tween 80 act as foam maker, while dextrin act as foam stabilizer during drying process. Coconut oil as heat conductor so that can increasing drying rate. The benefit of this research is to develop the industrial milk powder in small and medium industries. The method used is a variations in temperature drying is done at a temperature of 50°C, 60°C, 65°C, and 70°C with a thickness of soy milk made at 1mm, 2mm, and 3mm. Pressure drying operation remains at 690 mmHg. The results showed that the higher the temperature of drying the moisture content decreases while the thicker layer of soy milk then the water content will be greater. Soy milk powder that has met the SNI moisture content of 4.61%, 23.37% protein content and fat content of 22.94% contained at a temperature of 50 ° C with a 1 mm thick.Downloads
Published
2015-04-20
Issue
Section
Articles
License
Syarat yang harus dipenuhi oleh Penulis sebagai berikut:- Penulis menyimpan hak cipta dan memberikan jurnal hak penerbitan pertama naskah secara simultan dengan lisensi di bawah Creative Commons Attribution License yang mengizinkan orang lain untuk berbagi pekerjaan dengan sebuah pernyataan kepenulisan pekerjaan dan penerbitan awal di jurnal ini.
- Penulis bisa memasukkan ke dalam penyusunan kontraktual tambahan terpisah untuk distribusi non ekslusif versi kaya terbitan jurnal (contoh: mempostingnya ke repositori institusional atau menerbitkannya dalam sebuah buku), dengan pengakuan penerbitan awalnya di jurnal ini.
- Penulis diizinkan dan didorong untuk mem-posting karya mereka online (contoh: di repositori institusional atau di website mereka) sebelum dan selama proses penyerahan, karena dapat mengarahkan ke pertukaran produktif, seperti halnya sitiran yang lebih awal dan lebih hebat dari karya yang diterbitkan. (Lihat Efek Akses Terbuka).