Peningkatan Mutu Simpan Buah dengan Coating Film Komposit Tapioka-Kitosan
Keywords:
chitosan, starch, composite film, coating,Abstract
In the tropics, damage of fruit after harvest is a major problem that must be solved. This damage is usually caused by metabolic activity in progress at the fruit. If the respiration process involving oxygen from the environment is not controlled then it will accelerate maturity and decay of the fruit. Besides that, horticulture very risky contaminated by fungi and microbes. The results of the analysis of Fourier Transform Infrared (FTIR) and Scanning Electron Microscopy (SEM) showed that the mixing of chitosan and starch solution can produce a homogeneous film due to the interaction between the hydroxyl groups of starch and the amine groups of chitosan. Application of coating films on strawberries for the shelf life of 10 days was found that the lowest weight loss occurs in pure films of the high molecular weight chitosan (± 200 kDa), whereas the composite films of chitosan and starch which produces the lowest weight loss is the medium molecular weight chitosan (± 100 kDa). The low molecular weight chitosan (± 50 kDa) have the best antimicrobial activity. The addition of tapioca can reduce the antimicrobial activity of chitosan films.Downloads
Published
2015-04-20
Issue
Section
Articles
License
Syarat yang harus dipenuhi oleh Penulis sebagai berikut:- Penulis menyimpan hak cipta dan memberikan jurnal hak penerbitan pertama naskah secara simultan dengan lisensi di bawah Creative Commons Attribution License yang mengizinkan orang lain untuk berbagi pekerjaan dengan sebuah pernyataan kepenulisan pekerjaan dan penerbitan awal di jurnal ini.
- Penulis bisa memasukkan ke dalam penyusunan kontraktual tambahan terpisah untuk distribusi non ekslusif versi kaya terbitan jurnal (contoh: mempostingnya ke repositori institusional atau menerbitkannya dalam sebuah buku), dengan pengakuan penerbitan awalnya di jurnal ini.
- Penulis diizinkan dan didorong untuk mem-posting karya mereka online (contoh: di repositori institusional atau di website mereka) sebelum dan selama proses penyerahan, karena dapat mengarahkan ke pertukaran produktif, seperti halnya sitiran yang lebih awal dan lebih hebat dari karya yang diterbitkan. (Lihat Efek Akses Terbuka).